Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Γιατί άραγε;

Δεν θέλω να σας τρομάξω αλλά το "όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο" δεν εγγυάται ότι ο λόγος δεν είναι ηλίθιοςΠροβληματισμένοι αν όχι απελπισμένοι, είναι όλοι οι επιχειρηματίες τους νησιού από την μεγάλη πτώση του ποσοστού των τουριστών μας εφέτος. Κατά τους πιο αισιόδοξους το ποσοστό ξεπερνάει το 50% σε σχέση με πέρυσι. Και φυσικά η μεγάλη ανησυχία τους δεν βρίσκεται πια στον Μάιο...

... έτσι και αλλιώς για αυτούς ο μήνας έχει ήδη τελειώσει, αλλά για την υπόλοιπη σεζόν.Τα ποσοστά των κρατήσεων για το υπόλοιπο 2015 βρίσκονται στο μείον 30% και φυσικά όλοι καταλαβαίνουν πως όπως και αν έρθουν τα πράγματα, τα ποσοστά αυτά δύσκολα θα καλυφθούν.
Οι λόγοι που βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση είναι αρκετοί, και λίγο έως πολύ γνωστοί. Πρώτα πρώτα η κρίση της χώρας μας, που δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τους επισκέπτες μας, έστω και σε μικρό αριθμό. Όμως όλοι εδώ γνωρίζουμε τον πραγματικό λόγο και που οφείλεται όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση. Η αδυναμία του κράτους να αντικαταστήσει το πλοίο Sea Star, έχει κυριολεκτικά διαλύσει όλη την επιχειρηματικότητα του τόπου μας, γιατί έκτος του ότι τα υπάρχοντά δρομολόγια των υπόλοιπων πλοίων δεν βολεύουν τις ημέρες που έρχονται, αφού τα προγράμματα τους δεν λαμβάνουν υπ όψιν τους τις ανάγκες των πελατών μας, παρά μόνο των ιδίων των εταιριών, έχουν και υψηλό κόστος, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε. Και για να το καταλάβετε καλύτερα, αυτή τη στιγμή τα υφιστάμενα δρομολόγια είναι σε άσχετες ημέρες με τις ημέρες άφιξης και αναχώρησης του συνόλου των πελατών μας, από το αεροδρόμιο της Ρόδου, με αποτέλεσμα ο δικός μας επισκέπτης για να περάσει μία εβδομάδα στην Τήλο, στη καλύτερη περιπτώσει να είναι αναγκασμένος να περάσει τις δύο ήμερες του στην Ρόδο. Και μπορεί αυτοί που έχουν ήδη κράτηση να είναι αναγκασμένοι να το υποστούν, αφού δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε πως από εδώ και πέρα δεν θα έχουμε νέες κρατήσεις. Και δεν έχουμε! Εκτός όμως από τους "ελεύθερους" πελάτες  σε δύσκολη θέση βρίσκονται και όλα τα ξένα τουριστικά πρακτορεία που δουλεύουν με την Τήλο, αφού αδυνατούν να φέρουν και να πάρουν τους πελάτες τους, γιατί για παράδειγμα για τις αφίξεις και αναχωρήσεις της Κυριακής πρέπει να μας τους φέρνουν την Δευτέρα και να τους παίρνουν την Παρασκευή... Σημειώστε εδώ ότι αυτά τα πρακτορεία ως γνωστόν υπογράφουν συμβόλαια τον Ιούνιο για την επόμενη χρονιά, και πολύ εύκολα νομίζω μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει. Τώρα, για να λυθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα θα πρέπει το Υπουργείο να μας βοηθήσει με την αντικατάσταση του πλοίου μας με ένα άλλο και να το βάλει στην γραμμή οι οποία μάλιστα είναι και επιδοτούμενη! Αυτό το τοόσο  δύσκολο πρόβλημα αν δεν λυθεί άμεσα θα καταστρέψει ένα ολόκληρο νησί. Τόσο απλά! Ένα χρόνο τώρα, δυο διαφορετικές κυβερνήσεις παρά τις προσπάθειες της Δημάρχου μας δεν βρίσκουν λύση! Και καλά, εμείς να καταστραφούμε, αυτοί τι θα καταλάβουν θα ήθελα να ήξερα.
Δυο πράματα με εντυπωσιάζουν από όλο αυτό (καλά όχι μόνο δύο αλλά τέλος πάντων). Το ένα είναι η αδιαφορία των πολιτικών παραγόντων της περιοχής (γιατί άραγε;) Και το άλλο είναι η αδυναμία του κεντρικού κράτους να κάνει κάτι απλό, (γιατί άραγε; επίσης...)



Ακάλυπτος